Soc de Bosc 24
ELS BOSCOS UNA OPORTUNITAT PER LES PERSONES DEL TERRITORI
Integra Pirineus juntament amb Cerdanya Ecoresort van organitzar la primera edició de la jornada solidària Som de Bosc ’24. Va ser una jornada per reflexionar sobre les necessitats urgents que tenen els boscos del Pirineu i com alhora són una oportunitat per fixar persones al territori i revertir el despoblament.

Aquest acte va tenir lloc el proper 25 d’octubre a partir de les 18h al Cerdanya Ecoresort de Prullans. Les persones assistents a aquest acte van contribuir amb un donatiu de 29 € podent participar a les dues parts de l’acte: una taula rodona d’experts i a un sopar degustació de productes locals.
manifest sobre la gestió forestal sostenible de la jornada soc de bosc ’24
El passat 25 d’octubre va tenir lloc la primera jornada de Soc de Bosc organitzada per la Fundació Integra Pirineus i el Cerdanya Ecoresort on es va parlar sobre quina és la situació actual dels boscos del Pirineu i quin futur els espera. En aquest acte ens vam reunir gairebé un centenar de persones per parlar sobre quina és l’estratègia a seguir per assegurar una bona gestió forestal sostenible i com revertir la situació actual. Aquestes conclusions van pilotar entorn de tres grans eixos: oferir més educació i sensibilització; la necessitat de treballar totes les entitats conjuntament; i, preservar les tècniques ancestrals com el pastoralisme o les cremes prescrites.
Al món rural hi ha uns béns i serveis que no són valorats, i que sovint, els guanys que s’extreuen d’aquests no retornen al territori. A més, actualment, les decisions que afecten a la gestió de les zones rurals s’acostumen a prendre lluny i sense tenir en compte la població local generant unes conseqüències per totes elles. Per intentar revertir tot això, cal crear una estratègia de territori on la superfície forestal estigui al centre i on totes les entitats i administracions puguin cooperar per intentar acomplir-la treballant conjuntament.
Falta entendre que el sector forestal, per la gestió que fa del territori, és un sector estratègic, malgrat que actualment sigui tractat com a secundari. Es tracta d’un sector necessari per a tota la població per a la mitigació i prevenció dels efectes del canvi climàtic com les plagues, l’estrès hídric, la conservació de la Biodiversitat, la captació de CO2 i la prevenció de la propagació del foc en cas d’incendi. Aquests serveis que ofereix el bosc i els seus gestors, actualment, no els paga ningú i s’hauria de pensar com des de l’administració es pot retornar la inversió i el bé que fan tots aquests serveis ja que, actualment, hi ha un clar deute vers el territori.
Per començar a revertir aquesta situació, també ens caldria entendre quin és l’estat dels nostres boscos. Actualment, aquests, es troben en un estat de canvi on estan sent afectats pel canvi climàtic i tenen la necessitat d’adaptar-se a aquestes noves condicions i renovar-se. Les persones locals els hauríem de poder ajudar gestionant millor els recursos, donant importància a la gestió forestal sostenible i el pastoralisme i apostant per la ramaderia i els productors del territori. A la vegada, hauríem de recuperar tota activitat tradicional de gestió del territori. Antigament, ja es gestionaven els boscos a partir de cremes controlades i altres estratègies ancestrals que amb els anys i el canvi de la relació amb el bosc han desaparegut. S’hauria de fer un canvi de coneixement de la societat per tornar a entendre aquestes decisions.
Això implica fer pedagogia forestal i normalitzar les decisions preses per les persones que gestionen el territori a partir del coneixement tradicional i que actualment manca. Per aquest motiu, es veu una necessitat ingent de generar conscienciació sobre per què es tallen els arbres, perquè es fan actuacions forestals en alguns boscos i també educar-los perquè tothom pugui entendre per què es fa, perquè és necessari i perquè fa falta que se’n faci molt més. Aquesta pedagogia hauria de començar perquè totes les parts implicades en la gestió forestal, administració i entitats, expliquessin el que fan i els motius pels quals actuen.
Una manera per intentar ensenyar més a les noves generacions sobre l’àmbit forestal seria introduir aquest coneixement en el sistema educatiu. Estant al mig del Pirineu, les escoles de la nostra zona haurien de tenir sortides forestals o material divulgatiu per tal que entenguessin que tallar arbres no és un crim, perquè serveix una motoserra o d’on prové la llenya o l’estella que els escalfa. Aquestes sortides i material hauria de servir per crear vincles entre els infants i la natura a la vegada d’explicar que una gestió forestal respectuosa amb els boscos del Pirineu aporta tant a la protecció dels boscos com a les persones. Educant infants aconseguiríem una societat més conscienciada amb la gestió forestal sostenible, cuidant els nostres boscos i en definitiva, el nostre territori.
Aquestes conclusions s’han extret a partir d’una conversa entre Marc Castellnou, Enginyer de forests i Responsable del GRAF (Grup de Reforç d’Actuacions Forestals) del cos de bombers de la Generalitat de Catalunya; Marta Domènech, Enginyera de forests i Investigadora Andorra recerca i innovació; Montse Martínez Gasa, Enginyera agrònoma i Ramadera de Cal Tendé; Paqui López, enginyera de forests de la Generalitat de Catalunya i moderat per Vanessa Freixa. Més enllà de la seva conversa també va haver-hi la implicació i participació de gairebé un centenar de persones que compartien espai i reflexions a l’auditori.


